De aanloop naar de Ronde van Katendrecht 2016

16-05-2016

De aanloop naar de Ronde van Katendrecht 2016 was bepaald enerverend te noemen. Afgelopen winter demonstreerde Mathieu van der Poel wederom zijn uitzonderlijke klasse in het veldrijden. Zijn veelzijdigheid en abnormale wielertalent beloven veel goeds voor de lonkende loopbaan als wegrenner. Dit voorjaar kreeg Van der Poel Senior, Adrie, als laatste Nederlandse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik na 28 jaar eindelijk een opvolger. Wout Poels werd in Ans eindwinnaar van dit monument uit het Ardens wielerweekend, als voorlopig hoogtepunt van een mooie persoonlijke successenreeks. En wielerminnend Nederland mocht drie mooie dagen Italiaanse wielercultuur van dichtbij meemaken door de start van de Giro d’Italia in Gelderland. Met de roze trui voor publiekslieveling Tom Dumoulin.

En niet alleen door de successen van de huidige generatie wielrenners is fietsen een geliefde sport in Nederland. Steeds meer mensen pakken de racefiets als vrijetijdsbesteding. En fietsen is ook onder jonge stedelingen een stevige trend. Fietsen is hip, gezond, verantwoord en trendy. Man en vrouw, jong en oud – het is de liefde voor de fiets die bindt. De racefiets is weer in trek.

Of je nu zondagsmorgens vroeg wekelijks op de afspraak bent om met de ploeg de polder in te trekken, met oude vrienden afreist naar Zuid-Limburg voor de Amstel Gold Race, met een club zakenmensen de buitencategorie beklimming van de Stelvio oprijdt of bij de buren naar de Ronde van Vlaanderen kijkt: wielrennen verbroedert.

Maar naast de ‘droge’ koers en het actief fietsen is wielrennen op Katendrecht vooral ook een zaak van beleving. Het bewonderen en aanraken van tiptop materiaal en mooi vormgegeven koerstruitjes. Het luisteren naar een wielerlied van Alex Roeka. Kijken met de ogen van de cameraman die van de koers een visueel spektakel maakt. Het luisteren naar één van de ontelbare huiveringwekkend mooie verhalen uit de wielrennerij.

Die twee werelden proberen wij in de Ronde van Katendrecht bij elkaar te brengen: sport en cultuur, cultuur en sport. Op één van de leukste plekken van het nieuwe Rotterdam.

Televisie-presentatoren en populaire artiesten delen het podium samen met oud-Tourwinnaars en schaatskampioenen. Bekende Nederlanders die graag fietsen, rijden een koers in het wiel van de sportieve kroegbaas. En de gesjeesde fietskoerier doet dat op zijn fixie. Nietsvermoedende dagjesmensen laven zich aangenaam aan het rijke cultuurprogramma, op één van de vele
terrassen. Moeders met kinderen flaneren daar ontspannen tussendoor – over het Deliplein. De Ronde van Katendrecht is een festival voor het hele gezin. Of je nu voor de koers komt, of puur
voor de sfeer. Iedereen kan op Katendrecht een gezellige dag beleven.
Dit jaar biedt het parcours ook ruimte voor fietsende vrouwen. En voor de hardlopers van de Rotterdam Running Crew. En zo proberen wij elk jaar het bereik van de Ronde van Katendrech
weer uit te breiden.

MVG,

Dave Andriese,
Rondedirecteur