Eerbetoon aan oud-baantopper Wim Koopman

05-02-2016

Wielrennen en The Kik – een logische combine? Eigenlijk heeft leadzanger Dave von Raven niet eens zoveel met wielrennen. Goed: hij heeft bewondering voor pedaalridders, maar om nou te zeggen dat Von Raven iedere zondagmiddag voor de buis zit om koers te kijken, nee. Toch besloot de 32-jarige artiest vorig jaar een nummer over een coureur te schrijven voor het debuutalbum van The Kik.
Hoofdpersoon is Wim Koopman, alias Willem de Wielrenner. Een voormalig Rotterdamse baansprinter, maar vooral een cultfiguur in de havenstad. “Als hij een Amsterdammer was geweest, waren er al tachtig liedjes over hem gemaakt.”

De fascinatie voor Wim Koopman begon bij ras-Rotterdammer Von Raven al op jonge leeftijd. “Nog voor ik aan het bier mocht, zat ik al vaak bij Rotown op het terras met een colaatje. Dan zag ik Wim voorbij razen op inline-skates. Iedere dag weer. Toen al vroeg ik me af: ‘Wie is toch die man?’” Von Raven is zelf ook geen onbekende in de Maasstad. Hij timmert al jaren aan de weg als artiest. Succes boekte hij met het inmiddels opgeheven The Madd, maar met het Nederlandstalige The Kik is de inwoner van Delft al veel verder gekomen. Zo is ‘Springlevend’, het debuutalbum van het vijftal, een groot succes, blijkt ‘Simone’ de gedroomde meezingsingle en was de groep het afgelopen tv-seizoen de huisband van De Wereld Draait Door.

In de jaren zestig was Koopman een gevreesd sprinter op de piste. Hij werd samen met collega-rappe man Jan Jansen tweemaal Nederlands kampioen op de tandem en reed veel grote baanmeetings. Maar toen ging het mis. Koopman werd na zijn zege in de titelstrijd van 1967 betrapt op de stimulerende drug amfetamine. Het kostte hem zijn zege en een plek in de Olympische ploeg van Mexico-City. Het jaar na de Spelen nam Koopman revanche door opnieuw kampioen op de tandem te worden met een andere ploegmaat, Peter van Doorn, maar er was iets geknapt bij de Rotterdammer.

Tot op de dag van vandaag ontkent hij de dopingbeschuldiging, maar het voorval betekende indirect het einde van de internationale carrière van de Rotterdamse snelheidsduivel en het leidde een periode van extensief drugsgebruik en mentale problemen in. Koopman werd geplaagd door waanvisioenen, waarbij hij dacht dat de Romeinen kwamen om de stad in te nemen: dagenlang reed hij op een ouwe racefiets rondjes door Rotterdam om over de stad te waken, en het niet te laten gebeuren.

Woord: John den Braber