Wat resteert is een roze T-shirt en een geel bidonnetje

19-05-2016

Soms heeft een man geluk. Bijvoorbeeld wanneer een familieweekend van zijn schoonfamilie wordt georganiseerd op fietsafstand van Apeldoorn in het weekend dat de Giro d’Italia daar start.

Ik ging dus kijken. Naar de proloog. Dat was mooi. Tom Dumoulin won, ik was met wat vrienden, dus er was bier.

De volgende dag gaan we in Otterlo ook nog even kijken. We onderbreken ons bezoek aan Nationaal Park De Hoge Veluwe om het Giro-peloton voorbij te zien razen.

We zijn ruim op tijd. Af en toe komt een auto voorbij, af en toe een politiemotor.

Dan komt er een Italiaans roze busje voorbij. Die houden we aan. Want wij willen een roze T-shirt en een roze petje. Een pakketje kost een tientje. Krijg je er ook nog een setje klepperhandjes bij. Ik trek het T-shirt aan, mijn vriendin zet het petje op en mijn zoon pakt de klepperhandjes.

Motoren en auto’s. Een kopgroepje. Met Maarten Tjallingii. Mooie renner. Zoef.

Drie minuten later het peloton. Een wolk van renners. De enige renner die ik door de zoeker van mijn camera herken is de roze Dumoulin.

Kletsende renners. Op hun gemak.

Vanuit het peloton wordt een bidon gegooid. Die rolt voor onze voeten. Het is een neongele bidon. Wilier Triestina Southeast Venezuela staat erop. Mijn vriendin pakt het en ik vraag me af of wij hier dna-sporen van Filippo Pozzato in handen hebben. En of we daar wat mee kunnen.

Het peloton is voorbij. Volgauto’s met af en toe een renner ertussen. André Greipel, Bram Tankink, Tim Wellens. Zo, één voor één, herken ik ze natuurlijk wel.

Aan het stuur van de auto van de Sky-ploeg zit Servais Knaven. Heeft Parijs-Roubaix gewonnen. Groot renner dus. Inwendig maak ik een buiging.

Dan is het voorbij. We stappen weer op onze huurfiets en rijden terug naar het Park. In de beeldentuin van het Kröller-Müller-museum ben ik de enige met een roze Giro-T-shirt. Het gele bidonnetje zit veilig opgeborgen in mijn rugtas.


IMG_8516


Frank van Dam
 (1960) fietst af en toe, en blogt daar dan weer over. Leidt dus een zinloos bestaan. Is liever lui dan moe. Weet alles, kan niks. Kan niet klimmen en kan niet dalen. Hopeloos geval. Lacht wel elke dag. Om alles.